19. joulukuuta 2015

Herkullinen marjapiirakka / Delicious Pie TIP





Vietimme toissaviikonloppuna perheen kesken PRE-joulua.
Tänä vuonna ydinperheemme nimittäin hajaantuu jouluksi eri puolelle maapalloa.
Halusimme siksi kokoontua porukalla saman pöydän ääreen hyvissä ajoin ennen matkavalmistelujen hulinoita.

Perinteistä jouluateriaa emme halunneet valmistaa.
Sen sijaan aterioimme pitkän kaavan mukaan höyryävien fondue-patojen äärellä.
Kameraa emme myöskään halunneet kaivaa esille.
Nautimme toistemme seurasta ja pöydän antimista.
Ruokailun jälkeen jatkoimme yhteistä iltaa lautapelejä pelaamalla.
Naurua, puheensorinaa ja vähän lauluakin meistä kahdeksasta aikuisesta riitti.



Jälkiruokaa etukäteen valmistaessani napsin nämä muutamat kuvat keittiössä.

Leivoin meille piirakan mustamarja-aronian marjoista mukaillen reseptiä, 
josta on tullut lempparini tämän kesän ja syksyn kuluessa.
Näitä mehukkaita marjoja sain ystäväperheen mökin piha-aidasta - kiitos Markku ja Maija ;-)

Jos et ole sattunut lukemaan Unelmien Talo ja Koti -lehteä tämän vuoden helmikuussa (tai lehden ruoka-blogeja) ja napannut tätä reseptiä siitä, niin jaan sen sinulle tässä.




Kyseessä on Sannan mustikkapiirakka -nimellä julkaistu ohje:

Näitä tarvitset:
pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
150 g voisulaa
2 munaa
1 dl maustamatonta jugurttia
1  tl kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä (oma lisäykseni)

täyte
200 g mustikoita (minä käytin mustamarja-aroniaa)
1 muna
2 dl maustamatonta jugurttia
0,5 dl sokeria

Tee näin
1. sekoita kuivat aineet kulhossa.
2. lisää voisula, munat ja jugurtti. Mausta kardemummalla (HUOM! minä lisäsin tässä vaiheessa myös 1 tl jauhettua inkivääriä). Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. kaada löysähkö taikina piirakkavuokaan leivinpaperin päälle (vuoan halkaisija 27-30 cm). Levitä taikina pohjalle ja ylös vuoan reunoille.
4. ripota marjat pohjataikinalle. Laita marjoja enemmän reunoille kuin keskelle, näin pohja kypsyy myös keskeltä.
5. sekoita muna, jugurtti ja sokeri. Kaada täyte marjojen päälle.
6. paista piirakka uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Tarjoa jäähtyneenä.



 Vähän vielä lisätietoja mustamarja-aroniasta.



  • Aronioita on kahta lajia, marja- ja koristearoniaa. Kumpaakin käytetään pensasaitana.
  • Marja-aronian marjat ovat mustia ja kiiltäviä. Yhdestä pensaasta voi tulla jopa 8–10 kiloa marjoja. Koristearonian marjat ovat pienempiä eivätkä yhtä meheviä, mutta syötäviä.
  • Pakastaminen tai pieni yöpakkanen puraisee marjoista karvauden.
  • Yhdistä hieman laimean makuisen aronian joukkoon jotain hapokasta. Kokeile omenia, luumuja tai punaviinimarjoja.
  • Mehusta marjat mehumaijalla mehuksi. Hilloa ja soseuta. Kuivaamalla saat ”vitamiinikarkkeja”.
  • Marjat sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.

Mikä sitten on flavonoidi? 

Ihmisen nauttimat kasviflavonoidit toimivat elimistössämme samalla tavalla kuin kasveissa eli puolustavat soluja sienitauteja ja bakteereja vastaan.
Flavonoidit estävät rasvahappojen oksidoitumista verisuonten seinämiin. Ne myös alentavat verenpainetta.
Useat flavonoidit lisäävät hiussuonten läpäisykykyä ja parantavat näin vitamiinien imeytymistä. Hiussuonien hyvä toiminta on tärkeää esimerkiksi tulehdussairauksien parantumisessa.


 Leipomisen iloa,
halauksin
Riitta


Keywords: black chokeberry, pie, flavonoid, healthy, baking, Nuppu Home, cooking, happiness, welfare, wellbeing




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...